Virtueel geld, wat is het?

Het onderwerp “Virtueel geld” of beter benoemd als cryptocurrency krijgt steeds meer aandacht in de mainstream media. Grote internationale nieuwszenders als CNN en FOX News bespreken virtueel geld als Bitcoin welke momenteel een leidend marktaandeel heeft. Ik zal dan ook voornamelijk over Bitcoin spreken gezien deze op dit moment de virtuele munteenheid is met de meeste potentie.

Het concept van een virtuele valuta kan moeilijk te begrijpen zijn als je gewend bent aan het denken over geld als biljetten en munten welke door een overheid gereguleerd en gedistribueerd worden terwijl waar virtueel geld in vrijwel gevallen niet door één instantie gereguleerd worden maar door alle computers welke deelnemen aan het netwerk.

Wat is virtueel geld?

Virtueel geld of cryptocurrency is een virtuele valuta welke cryptografie gebruikt voor de beveiliging, integriteit en validiteit om de transacties te verifiëren. Het gebruik van cryptografie voorkomt dat iemand “valse” virtuele valuta  kan creëerden of deze dubbel kan uitgeven. Elke transactie die uitgevoerd wordt moet door meerdere “nodes” (computers met de bitcoin client) in het netwerk geverifieerd worden, anders zal de transactie niet doorkomen.

Geschiedenis van Virtueel geld

Momenteel de grootste virtuele munteenheid, Bitcoin (afgekort als BTC) is opgericht in 2009 en uitgegroeid tot de grootste en meest bekende cryptocurrency. Er zijn ook nog vele andere ontwikeld sinds Bitcoin met verschillende eigenschappen. De meesten genieten echter niet de grote populariteit en handelsvolumes van Bitcoin. Voorbeelden van andere cryptocurrencies welke gemaakt zijn sinds Bitcoin zijn o.a. Litecoin (LTC) welke werd opgericht in 2011, Namecoin (NMC) in 2011, en PPCoin (PPC) in 2012. Alle vier zijn gedecentraliseerde, peer-to-peer virtuele valuta’s.

Bitcoin is open-source software wat inhoudt dat iedereen de code ervan kan bekijken en valideren. Dit geeft over het algemeen extra veiligheid in de zin dat de ontwikkelaar er geen verborgen functionaliteit in kan verwerken. Anders geeft het ook wel een risico gezien iedereen fouten makkelijker kan opsporen en eventueel misbruiken. Bitcoin wordt tegenwoordig ondersteund door een groeiend aantal organisaties welke de ontwikkeling steunen, er is geen centrale autoriteit welke verantwoordelijk is voor Bitcoin.

Voordelen van Virtueel Geld

Cryptocurrencies zoals Bitcoin bieden een aantal unieke voordelen ten opzichte van traditionele valuta. Er zijn vele redenen waarom mensen gebruik cryptocurrencies zoals o.a.

  • Privacy – Bitcoin gebruikers kunnen geld overmaken tussen hun eigen virtuele portemonnee en aan andere gebruikers en bedrijven zonder identificatie is vereist. Dit biedt een sterke mate van privacy aan de gebruikers van cryptocurrencies. Dit wil niet zeggen dat Bitcoin volledig anoniem is gezien alle transacties geregisteerd worden in een permanent beschikbaar logboek welke bekend is als de blockchain.
  • Transactiekosten – Iedereen welke regelmatig (spoed) overschrijvingen doet weet hoe veel het kan kosten om geld te verplaatsen, ook is er vaak een kwartaaltarief om de rekening uberhaupt tot je beschikking te houden welke je enkel het recht geeft om je geld er te laten staan en bij de gemiddelde credit of debet kaart kost het je enkele procenten van je transactie. Bitcoin stelt gebruikers in staat om Bitcoins nagenoeg gratis te versturen van je eigen portomonee naar elk andere in de gehele wereld. Geef je wel een klein bedrag als transactiekosten mee, wat je zelf kunt kiezen, krijgt je transactie voorrang en zal deze binnen zeer korte tijd volledig verwerkt zijn.
  • Onafhankelijkheid – Cryptocurrencies zoals Bitcoin zijn niet gebonden aan een normale valuta, noch worden ze gecontroleerd door overheidsbeleid of welke bank dan ook. Banken waren in staat om in te grijpen in bepaalde vondsen bij de bankrekeningen op Cyprus wat niet mogelijk is bij virtuele valuta welke buiten controle van politici, de staat of een natie vallen. Hadden de cyprianen hun geld in Bitcoin zitten dan hadden ze dit nog steeds gehad.

De Beperkingen

Virtueel geld zoals Bitcoin heeft ook een aantal beperkingen of mogelijke problemen waaronder:

  • Beperkte Adoptie – Het hebben van virtueel geld is alleen nuttig als je het ergens kunt besteden. Hoe meer mensen gebruik maken van een bepaalde valuta, hoe handiger het wordt om deze te gebruiken. De adoptie voor Bitcoin verloopt echter wel redelijk goed, zelfs in Nederland zijn er in toenemende mate webwinkels welke Bitcoin accepteren. Het is nog wel zo dat andere virtuele valuta zoals Litecoin nog nauwelijks geaccepteerd worden maar dit kan natuurlijk veranderen.
  • Veiligheid – Het verliezen toegang tot uw virtuele portefeuille (computer crash, virus, etc.) betekent dat je je virtuele geld kwijt bent tenzij je een backup van je portemonnee hebt gemaakt. Virtuele valuta gebruikers kunnen zich niet beroepen op verzekeringen of regelingen t.b.v. bescherming tegen fraude zoals bij hun credit card bedrijf om hun activa te beschermen, gebruikers zijn volledig verantwoordelijk voor hun eigen veiligheid.
  • Volatiliteit – Virtuele valuta’s zoals Bitcoin kunnen ervaren enorme schommelingen in waarde wat het nog een relatief risicovolle investering maakt. Niet lang geleden, April 2013 stond de prijs voor één Bitcoin op 266$, binnen zes uur ging deze omlaag naar 76$ om vervolgens te eindigen op 160$. Deze grote volatiele beweging kwam na veel media aandacht kort daarvoor. Vele mensen kochten massaal Bitcoins door de vele media aandacht en de mensen welke er al langer in zaten zagen natuurlijk winst, deze hadden hun Bitcoins voornamelijk voor minder dan 100$ gekocht, vaker wellicht nog voor minder dan 10$. De laatste tijd is de koers wel gestabiliseerd, de uitslagen zijn lang niet zo groot meer en op het moment van schrijven staat Bitcoin op een mooie 140$ of 103€.

Virtueel geld in de Nederlandse media

Conclusie

Cryptocurrencies zijn vrij nieuw, maar krijgen steeds meer aandacht. Of Bitcoin en andere cryptocurrencies blijven groeien en uitbreiden valt nog te bezien. De toename van particulieren en bedrijven welke interesse hebben in Bitcoin laten echter zien dat er wel degelijk interesse is in virtuele valuta.

[showmyads]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>